Мъж, получил инсулт, се оказва "починал от…. COVID-19"

След лутане в четири болници той е хоспитализиран, но късно
Обновена: 10 дек 2020 16:14 | 10 дек 2020 16:11, Елка Василева
193
Мъж, получил инсулт, се оказва "починал от…. COVID-19"
Снимка: архив, БГНЕС

Това е историята на Саркис Бахдасарян от София, той е на 74 години с онкологично заболяване в ремисия. Разказва я неговата племенница Михаела Петрова пред БНР.

"В неделя на 22 ноември чичо ми си е легнал да спи и след като след няколко часа не се събужда, леля ми се обажда на Спешна помощ. Лекарят, който идва, съобщава, че човекът просто спи и ако не се събуди и утре, тогава да се обадят пак. На сутринта чичо ми не се събужда и тя вика отново Спешна помощ. Лекарят казва: "Той е в кома, оставете го да умре, не ни занимавайте повече, не го разкарвайте по болници, никъде няма да го приемат“. От начина, по който заварих чичо си, той видимо изглеждаше с инсулт - едната му страна беше отпусната, устата му беше изкривена", казва Михаела Петрова.

Роднините се опитват да се свържат по телефона с четири болници – ВМА, ИСУЛ, "Пирогов" и "Света Ана". "Пирогов" и ИСУЛ категорично отказват да го приемат. Едва третият лекар, който идва от Спешна помощ, го преглежда обстойно и му поставя диагноза инсулт и кома, и линейката започва търсене на болница, в която да бъде приет, но безрезултатно. Лекарят от Спешна помощ обяснява във всички болници, че човекът не е с коронавирус, а с инсулт и в кома.

Линейката го закарва до МБАЛНП „Св. Наум“, където го тестват с бърз тест за COVID-19. Тестът е отрицателен. Отказват да го приемат с аргумента, че приемат само пациенти с доказан коронавирус.

Още по темата
Линейката се отправя към "Пирогов", където също отказват да го приемат. След над час и половина чакане пред „Пирогов“ роднините се обаждат на журналиста Люба Кулезич, която телефонира на директора на "Пирогов" и в крайна сметка приемат Саркис. След час и след изрично настояване от нейна страна за някаква информация казват на съпругата му, че е починал.

Дъщеря му вижда баща си в прозрачен чувал на пода, докато чака пред моргата, за да ѝ бъдат дадени документите му, като в същото време траурна агенция иска да използват техните услуги за над 2 000 лева. Там е имало още четирима починали и техните роднини.

Оказва се, че тези хора въобще не са били в хладилник, а са били оставени на пода в чували.

Взимайки епикризата, въз основа на която да се издаде смъртен акт, ден по-късно близките на Саркис прочитат, че причина за смъртта е COVID-19.

Саркис Бахдасарян умира на 23 ноември след 18.00 ч. в УПБАЛСМ „Пирогов“, а преди това над 24 часа лежи в дома си в безсъзнание, а два екипа на Спешна помощ не предприемат никакви действия – единият е повикан в 22.50 часа на 22 ноември, а вторият – в 06.38 часа на 23 ноември.

"В крайна сметка едни човек, отрицателен за коронавирус, се оказа починал от COVID-19. Имаме тест и в крайна сметка в „Пирогов“ го приемат, за да почине там и да го пишат, че е починал от COVID-19", допълни разказа си Михаела Петрова.

БНР се опита да намери връзка с пиар отдела на "Пирогов", но такава не беше осъществена.

Катя Сунгарска, говорител на Спешната помощ, коментира пред БНР:

"Имах възможност да се запозная със случая, говорих с много лекари, бих задала въпроса - има ли аутопсия. Доказано ли е, че е имало инсулт. Състоянието, в което е бил болният, е било не добро здравословно. Дали е било инсулт, или не, може да каже аутопсия. Много често при операции, които човекът е преживял, могат да подведат за инсулт... Един от лекарите, възрастен и с много опит, ми сподели, че когато влезе в стаята на един пациент, може да разпознае смъртта, да я усети. Това са неща от невидимия спектър, когато човек работи дълго време тази професия, развива тази сетивност. Разговарях и с трите екипа, първите два са разбрали, че този човек губи живота и са искали да му се спести това, което му се е случило“, каза Сунгарска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Хайде да излезем да пляскаме на "героите" от първа линия,които ни из*иват за пари,по нареждане на НОЩ и СЗО.
170
1
 
13
 
! Отговори
До Боже преди 3 години
Първо КОВИД е доказано че сгъстява кръвта прави съсиреци . Инсулта често е резултат точно от това.Ама разбира се, бе!А преди ковид, инсулта е бил просто случаЕност...
169
1
 
6
 
! Отговори
До 171 преди 3 години
Държавата е огледално отражение и на хората дето са вътре . Всеки втори гледа друг да му е виновен за собственото му бездействие, мързел и безотговорност. Докато не се научим , че ние и само ние сме основния фактор в нашия живот и в нашата държава, е няма как да се върви напред.
168
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са нашите герои от първа линия, не ги закачайте моля!Колкото пари се реши, толкова ще им се дадат (най-вече на директорите на болниците, разбира се) и то от вашите данъциНа вас ви е разрешено само да им пляскате в 9 часа, и да си плащате без възражения каквото си поискатА най-добре палете свещи да не попаднете в нашенска болница
167
9
 
1
 
! Отговори
Боже преди 3 години
Боже що *** народ си е "пуснал мислите тука" . Първо КОВИД е доказано че сгъстява кръвта прави съсиреци . Инсулта често е резултат точно от това. Така че връзката Ковид - инсулт съвсем не е невъзможна. Второ- да, когато благодарение и на непукизма и безотговорността на много от" умниците ' тука болниците са препълнени няма как да поемат повече болни. Жестоко но факт.
166
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
90% от случайте на починали от ковит 19 са точно това няма го човека почива от друго заболяване. И хоп ковит държавата ни убива за едни 7 милярда евра. Докторите станаха търговци алчни. Но търгуват снашто здраве нашият живот. Държавата е обсебена от дребни души и който ви избиват всеки ден. Ограничения правила кражби манипулация от всякакви продажни лунпени по всяка телевизия всеки ден ни промиват мозъка. Този вирус е икономически, политически в световен мащаб. Ковит 19 е грип това е истината.
165
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата е огледално отражение на манталитета на Андрешко, чието основно занимание е да упреква другите за своята участ !
164
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че когато баща ми получи втори инсулт и почина миналата година нямаше коронавирус!Иначе и него щяха да го пишат починал от коронавирус!Два месеца се мъчи по болници и хосписи.Ако не дай Боже сега стане нещо такова - умираш си в къщи!Като през средновековието!Или ако те приемат случайно - влизаш в официалната стъкмистика без да си с коронавирус!
163
1
 
20
 
! Отговори
До 164 преди 3 години
"Явно не е от липсата на съчувствие, а от липсата на място."..Ооо, моля ти се!Или липсата на носилки примерно...Безумни оправдания, колкото щеш
162
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е добре ,излиза че за инсултно болните към момента няма свободни отделения,лекарите работят заразени,приемат основно само с ковид ,средата е заразна,баси ситуацията.Колкото до случая,ако е хеморагичен инсулт,шанса да оцелее е минимален,защото и тези с нехеморагичен трудно се възстановяват,освен да се предприеме нещо да се лекуват в дома,да им поставят системи екипи на бърза помощ периодично,но от друга страна без скенер няма да е сигурна диагнозата.
161
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде сега аутопсия? За такова отношение на лекарите, трябва наказания. Като някой го мързи да лекува, като иска да дой за пари, да хвърли бялата престилка и да си...
160
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кулезич е излъгала, че дядото е болен от Ковид и затова са го приели.Кой й обръща внимание на тая па-т-ка.
159
7
 
1
 
! Отговори
До 163 преди 3 години
На това ,ако му викаш надписване.Човекът е починал. Ти се съмняваш.Женорята са го набутали в ковидотделението и е пипнал covid.В къщи е щял да си почине достойно.
158
0
 
10
 
! Отговори
До 160 преди 3 години
,, съчувствие,,Явно не е от липсата на съчувствие, а от липсата на място.Погребалните агенции са вдигнали цените и хората явно не успяват да погребат близките си.Познавам и семейство , които боледуваха заедно.Бащата почина. Съседите и синът му го погребаха. После синът се разболя тежко, а майката почина и няма кой да я погребе. Чакат сина да оздравее,за да подпише документите.Трагедия
157
2
 
19
 
! Отговори
Бройката преди 3 години
Явно имат интерес да отчитат колкото се може повече починали и да им приписват Ковид. За да могат да оправдават мерките, контрола, нарушаването на права, източването на държавните пари и изкуствено създадена финансова криза.
156
5
 
7
 
! Отговори
До 160 преди 3 години
Къде да ги сложат? На пейката в двора?Явно са се препълнили хладилниците.Още в края на миналата година имаше предаване за това.Понеже в Пирогов докарват ежедневно бездомни хора в тежко състояние, а близките им не ги търсят, труповете бяха,, задръстили,, хладилниците.Ако хората нямат роднини, общината поема погребението, но ако роднините не поемат ангажимент и се крият, никой няма право да погребва човека. Водят се съдебни дела.А сега с пандемията не ми се мисли.Камионите чакат
155
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една ,,новина,,сътворена от Люба Кулезич.Жената, която осмиваше цинично носенето на предпазни маски.Тя е заинтересована да оспорва необходимостта от болничното лечение на covid болните.Затова й плащат и то не по 1000 лв.Колко пари дава само за пластичните си операции.
154
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за отношение - трупове по пода! Вярно е, че от пръст сме съдадени и пръст ставаме, ама малко съчувствие, поне докато душата отлети към отвъдното ...
153
4
 
41
 
! Отговори
ПОРЕДНАТА преди 3 години
ГАВРА НА ЛЕКАРИ КЪМ ЧОВЕК.ПИШАТ ЧЕ Е ОТ КОВИД ЗАЩОТО ВЗИМАТ ПАРИ. КОРУПЦИЯТА Е НАВСЯКЪДЕ А БОРИСОВ БЛЕЩИ ГЛУПОСТИ.ПОРОБИХА БЪЛГАРИНА.КРАДЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ.ДОКОГА?
152
3
 
17
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Ето един много голям лекар от бърза помощ който заслужава да се награди с 1000 лв.оп обърках се с 1000 тояги трябва